.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΚΟΛΟΒΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ

"Καστράτο, νομίζω ότι η σχέση μας είναι κολοβή"

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παρατηρήσεις της λεγόμενης "Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" (ΕΕΔΑ) σχετικά με το προωθούμενο από το υπουργείο δικαιοσύνης νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της η εν λόγω Επιτροπή "αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Η σύνθεση της Επιτροπής βέβαια δεν αφήνει περιθώρια για εξωπραγματικές προσδοκίες: πέρα από κάποιους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστές, η μοναδική μειονότητα που εκπροσωπείται στην Επιτροπή είναι αυτή των Ρόμα. 'Ολα τα υπόλοιπα μέλη είναι κρατικοί και κομματικοί λειτουργοί (δικαστικοί, εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών κτλ) οι οποίοι -υποτίθεται- πρέπει να κάνουν συστάσεις στο κράτος για το πως να συμπεριφέρεται!

Ολόκληρο το κείμενο με τις παρατηρήσεις τους μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ορισμένες επισημάνσεις σχετικά:

Είναι σαφές από την έκθεση της Επιτροπής ότι πρόθεση των συντακτών του επίμαχου νομοσχεδίου δεν είναι η ισότητα των δικαιωμάτων ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια και αυτά που συμβιώνουν, αλλά αντίθετα επιχειρείται να τεκμηριωθεί η ηθική "ανωτερότητα" του γάμου σε σχέση με την ελέυθερη συμβίωση δημιουργώντας μια υποδεέστερης μορφής νομική αναγνώριση.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτό το Σύμφωνο δεν προβλέπει τίποτα για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ότι αναγνωρίζει τα μισά κληρονομικά δικαιώματα σε σχέση με το γάμο και ότι δεν προβλέπει τίποτα για τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται κατά τη διάρκεια του συμφώνου ούτε για την υποχρέωση διατροφής. Από την άλλη η ίδια η Επιτροπή τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα της από κοινού υιοθεσίας αλλά και για την παροχή δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς που συμβιώνουν με έλληνες πολίτες, πράγμα τουλάχιστον περίεργο για ένα σώμα που υποτίθεται ότι ασχολείται με τα "ανθρώπινα δικαιώματα".

Ενδεχομένως όλα τα παραπάνω να έχουν κάποιο νόημα για τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν την δυνατότητα του γάμου και μια εναλλακτική μορφή σχέσης με λιγότερα δικαιώματα και υποχρεώσεις ίσως να καλύπτει κάποιες ανάγκες τους. Αν υποθέσουμε όμως ότι η ελληνική Πολιτεία προορίζει το Σύμφωνο ως τη μοναδική "εφικτή" μορφή αναγνώρισης για τα ζευγάρια ίδιου φύλου, είναι σαφές ότι δεν έχει σκοπό παρά να τα παγιδεύσει σε μια κολοβή νομική αναγνώριση και ότι θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθούν νέες αδικαιολόγητες διακρίσεις και μάλιστα αυτή τη φορά στο όνομα της "ισονομίας"! Ως γνωστόν άλλωστε ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με "καλές προθέσεις".

Οι "καλές προθέσεις" της ίδιας της ΕΕΔΑ πάντως δεν τεκμηριώνονται όταν στις παρατηρήσεις της θέτει σε εισαγωγικά τον όρο "γάμος ομοφύλων" και όταν μιλάει για "θύελλα δημοσιευμάτων" παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντέδρασε στο ζήτημα του γάμου με απόλυτη ψυχραιμία και χωρίς καμία ένδειξη "ηθικού πανικού". Οι μοναδικές αντιδράσεις προήλθαν από θεσμικούς παράγοντες όπως ο υπουργός δικαιοσύνης και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τις αντιδράσεις αυτές δημόσιων λειτουργών -οι οποίες προσβάλλουν ευθέως και απρόκλητα τους ομοφυλόφιλους πολίτες που πληρώνουν τους μισθούς τους- η Επιτροπή όχι μόνο δεν καταγγέλλει ως όφειλε εκ των αρμοδιοτήτων της, αλλά αντίθετα υιοθετεί μια στάση "υπεράνω" δηλώνοντας με έμφαση και κρυφή περηφάνια ότι "Η ΕΕΔΑ δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί έναντι αυτών των αντιπαραθέσεων και διαξιφισμών" (!!!)

Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση των ΝΕΩΝ, το 64% των ελλήνων τάσσεται υπέρ της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Αν αυτό είναι το Σύμφωνο που προορίζουν και για μας, τους ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.

Και για το τέλος μία ανακοίνωση: Αυτό το μπλογκ θα διακόψει τη λειτουργία του για την περίοδο των θερινών διακοπών. Καλό καλοκαιράκι σε όλους και ραντεβού το Σεπτέμβριο!

16 σχόλια:

Κώστας είπε...

Καλές διακοπές!

Hfaistiwnas είπε...

Διάβασα και έμεινα σε αυτό..
"δεν είναι η ισότητα των δικαιωμάτων ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια και αυτά που συμβιώνουν, αλλά αντίθετα επιχειρείται να τεκμηριωθεί η ηθική "ανωτερότητα" του γάμου σε σχέση με την ελέυθερη συμβίωση δημιουργώντας μια υποδεέστερης μορφής νομική αναγνώριση"
αν είναι δυνατόν!!!
Καλησπέρα!
Καλές διακοπές!!!!!

turigr είπε...

Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα κάτι διαφορετικό απ' όσα περιγράφεις. Ελπίζω όμως σε γρήγορη τροποποίησή του, λόγω πιέσεων από διαφορετικές πλευρές. Καλές διακοπές και να γυρίσεις ανανεωμένος!

phoinix είπε...

καλό καλοκαίρι!!
που θα πας παιδί μου μέχρι το Σεπτέμβριο?
τόσο πολύ?
ζηλεύω!
να περάσεις όμορφα!

ProFyLaKtiKo είπε...

άρες μάρες κουκουνάρες.. από τη σύνθεση της επιτροπής καταλαβαίνεις και το τι παπαριές θα πουν.

λυπάμαι [αυτό μόνο]

έφυγες και εσύ ε; άντε καλά να περάσεις και να γυρίσεις ανανεωμένος και ομορφότερος :)

Όναρ είπε...

Γιατί τελικά χρειαζόμαστε τους νόμους και τις επιτροπές για να ζήσουμε καλύτερα..; Καλησπέρες αποχαιρετιστήριες..

g for george είπε...

Όντως, δεν περίμενα κάτι καλύτερο.

Ψέμματα. Περίμενα. Τελικά είμαι αφελής, ε;

Τέλος πάντων.

Συβίλλα είπε...

Είπαμε μωρό μου. Όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι λίιιιιγο πιο ίσοι από τους άλλους. τι να λέει....

Καλέ διακοπές και κα[υ]λά τα-ξίδια!!!

Φιλί

hourglass είπε...

Μα τίποτε δε μου κάνει πια έκπληξη στο Ελλαδιστάν....

Καλές διακοπές να έχεις!!!

Τομ Σόγιερ είπε...

Χαχαχαχαχαχα... Όχι που θα έκρινε σκόπιμο να πάρει μέρος στις διενέξεις και τους διαξιφισμούς...!
Ώχουουουουουου....... Φόρτωσα πάλι.....
Και δεν θέλω και πολύ για να με δείτε το επόμενο καλοκαίρι στην Τήλο... Είναι μη τα πάρω εγώ....

Άντε καλή αποτοξίνωση...
(μου αρέσουν πολύ οι αναρτήσεις σου, μην αργήσεις - 2 φίλοι μου ''άρπαξαν'' στον πολύ ήλιο...)

stassa είπε...

Μα θά μείνεις δυο μήνες χωρίς ίντερνετ βρε παιδάκι μου; Δεν είναι επικίνδυνο αυτό;

Τέσπα, καλές σου διακοπές και να γυρίσεις ξεροψημένος και ανανεωμένος! :)

Aphrodite είπε...

Να κάνω την κουλή ερώτηση:

Ποιοί αποφασίζουν και νομοθετούν? Πόσοι από αυτούς είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ώστε να είναι πιο σχετικά τα στοιχεία, οι προθέσεις, ο σχεδιασμός των στόχων και η υλοποίησή τους?

Ποιός και πώς θα βγει να μας πει και όλα τα από κάτω, ώστε να ενημερωθούμε πλήρως για να μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς ουσιαστικότερα?

Το ότι αντιδράσαμε ως λαός ψύχραιμα μπορεί και να σημαίνει απλώς ότι χεστήκαμε ή ότι θεωρούμε ότι είναι "μακριά από τον κώλο μας" ως κοινωνία...

Τεσπα, καλό καλοκαίρι παίδες, ραντεβού με ουράνια τόξα όπου και όπως τα θέτε!

Σμουάτς! :))))))

spyros1000 είπε...

kalo kalokairi kai kales diakopes

abravanel είπε...

...Οι "καλές προθέσεις" της ίδιας της ΕΕΔΑ...

Join the club! Μια μέρα θα χρειαστεί να αναφερθούμε για την λειτουργία οργανώσεων όπως η ΕΕΔΑ, η οποία έχει εκτεθεί και σε άλλα θέματα.

Καλές διακοπές...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το σύμφωνο συμβίωσης θέτει στους ετερόφυλους μερικά θετικά στοιχεία (όπως τον ταχύτερο χωρισμό και την αναγνώριση των δύο "συζύγων"). Ωστόσο, στην ουσία θα μετατραπεί, φοβούμαι, σε ένα ακόμα πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης (κάποτε ήταν πολιτιό, αλλά σήμερα θα γίνει σεξουαλικό).

If...ιγένεια είπε...

Καλο καλοκαιρι ηρωα μουυυυυυυ