.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΗ ΣΟΥ!

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επιτρέπεται μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια ή σε μεμονωμένες γυναίκες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία λεσβία ή ένα ζευγάρι γυναικών δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σπέρμα ενός δότη προκείμενου να τεκνοποιήσει με ιατρική βοήθεια. 'Oπως είδαμε όμως και στο τηλεοπτικό σίριαλ Queer as Folk δεν είναι καθόλου δύσκολο μια γυναίκα να συλλάβει με το σπέρμα ενός δότη χωρίς σεξουαλική επαφή. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει κατ'οίκον - φτάνει βέβαια να βρεθεί κάποιος φίλος πρόθυμος για να σας παραχωρήσει σε ένα μπουκαλάκι λίγο από το υστέρημά του!


Πριν από κάθε προσπάθεια τεκνοποίησης είναι απαραίτητο ο δότης να έχει κάνει τεστ για HIV και όλα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να μην κινδυνέψει ούτε το μωρό ούτε η μέλλουσα μητέρα. Σε περίπτωση που ο δότης έχει αμφιβολίες για τη γονιμότητά του μπορεί να κάνει ένα σπερματογράφημα. Να θυμάστε ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, τα πολύ ζεστά ντους, τα πολύ στενά εσώρουχα και η χρήση φορητών υπολογιστών πάνω στα γόνατα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματός σας.

Η συλλογή του σπερματικού υγρού πρέπει να γίνει σε ένα καθαρό δοχείο από πλαστικό ή γυαλί. Η αποστείρωση δεν είναι απαραίτητη. Σημασία έχει το δοχείο να είναι καθαρό, χωρίς ίχνη απορρυπαντικού. Δοχεία από μέταλλο ή αλουμίνιο δεν είναι κατάλληλα γιατί αυτά τα υλικά βλάπτουν τα σπερματοζωάρια. Το προηγούμενο διάστημα είναι καλό να έχετε αποφύγει τα προφυλακτικά, γιατί πολλά από αυτά έχουν σπερματοκτόνες ουσίες. Η σεξουαλική αποχή δεν είναι απαραίτητη, αλλά συνίσταται να αποφύγετε τις σεξουαλικές δραστηριότητες για τρεις ή τέσσερις μέρες πριν την εκσπερμάτιση. Να θυμάστε ότι μετά από μία ή δύο εκσπερματίσεις μέσα στην ίδια μέρα, το σπέρμα χάνει την ποιότητά του. Επίσης ότι το απογευματινό σπέρμα είναι πολύ πιο γόνιμο από το πρωινό!


Για να μπορέσει να συλλάβει μια γυναίκα, πρέπει να γνωρίζει την περίοδο της ωορρηξίας της. Μια γυναίκα είναι γόνιμη από την τέταρτη μέρα πριν την ωορρηξία της μέχρι την πρώτη μέρα μετά. Υπάρχει δηλαδή ένα παράθυρο έξι ημερών κάθε μήνα. Συνήθως ο κύκλος της γυναίκας έχει διάρκεια 28 ημερών και η ωορρηξία λαμβάνει χώρα τη 14η μέρα. Μπορεί όμως ο κύκλος να είναι μικρότερος, π.χ. 24 μέρες, οπότε η ωορρηξία συμβαίνει τη δέκατη μέρα.

Για να μάθετε επακριβώς την ημέρα της ωορρηξίας σας, υπάρχουν ειδικά τεστ στα φαρμακεία. Μπορείτε επίσης να μετράτε κάθε πρωί τη θερμοκρασία σας και να σημειώνετε τις ενδείξεις. Συνήθως κατά την ωορρηξία παρατηρείται μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας την οποία ακολουθεί άνοδος κατά μισή μονάδα που διαρκεί μέχρι να αρχίσει ο καινούριος κύκλος. Συγκρίνοντας τις μετρήσεις σας από μήνα σε μήνα, μπορείτε να προσδιορίσετε επακριβώς την ημέρα της ωορρηξίας μέσα στον κύκλο σας.

Η έγχυση του σπέρματος πρέπει να πραγματοποιηθεί το πολύ μία με δύο ώρες μετά την εκσπερμάτιση. Κατά τη μεταφορά πρέπει να αποφύγετε την έκθεση του σπέρματος στο κρύο. Για την έγχυση χρησιμοποιούμε μία σύριγγα των δέκα εκατοστών την οποία γεμίζουμε με αέρα και στη συνέχεια τον αδειάζουμε. Σε περίπτωση που εμφανιστούν φυσαλλίδες κατά την εισαγωγή του σπέρματος στη σύριγγα, τη σηκώνουμε όρθια και με τα δάχτυλα τη χτυπάμε ελαφρά στα πλάγια. Με αυτό τον τρόπο οι φυσαλλίδες ανεβαίνουν στο άκρο της σύριγγας και μπορούν εύκολα να αποβληθούν.

Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να είναι ξαπλωμένη ανάσκελα με τη λεκάνη ελαφρά ανασηκωμένη. Σε αυτή τη στάση πρέπει να παραμείνει για 30 λεπτα περίπου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για λίπανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο νερό, καθώς τα λιπαντικά του εμπορίου βλάπτουν τα σπερματοζωάρια.


Η σύντροφος ή ο φίλος της κοπέλας εισάγουν τη σύριγγα στον κόλπο της πλησιάζοντας όσο το δυνατό πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας, αλλά σε καμία περίπτωση μέσα στον τράχηλο! Ο τράχηλος είναι ένα κανάλι μηκους τεσσάρων εκατοστών περίπου που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο.


Ασκώντας πολύ ελαφρά πίεση στη σύριγγα εισάγουμε το σπέρμα πολύ αργά μέσα στον κόλπο ώστε να μην απομακρυνθεί από τον τράχηλο και χυθεί προς τα έξω. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας είναι καλό να επαναληφθεί η διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές ανά κύκλο, δηλαδή μία μέρα πριν την ωοορηξία, κατά την ημέρα της ωορρηξίας και μία μέρα μετά την ωορρηξία και η προσπάθεια να συνεχιστεί και κατά τους επόμενους κύκλους. Αν περάσουν αρκετοί μήνες χωρίς αποτέλεσμα, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα να έχουν από κοινού τη γονική μέριμνα ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι στη βιολογική μητέρα, η σύντροφός της δεν μπορεί να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού που μεγάλωσαν μαζί. Για τα ζευγάρια των αντρών τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς στην μπανανία που ζούμε δεν μπορούν καν να πάρουν άδεια για να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Για να μην μιλήσουμε για τις υπηρεσίες κοινωνικής αναδοχής και πόσο πολύ θα βοηθούσε έναν γκέι έφηβο με οικογενειακά προβλήματα να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα διατρέχει κίνδυνο γι αυτό που είναι!

Ευχαριστώ την γλυκύτατη Onar και τον θεϊκό Anubis για την πολύτιμη βοήθειά τους στην προετοιμασία αυτού του ποστ!

30 σχόλια:

Wrong Guy είπε...

ΠωΠω...Πόσα ξέρεις!
θα σου ζητήσω τη βοήθεια όταν θελήσω να κάνω παιδί.



για να μου πεις τον τρόπο,όχι να μου τον δείξεις

;-)

gay super hero είπε...

Βεβαίως και να σου πω...Καταρχάς χρειαζόμαστε μια μήτρα :-Ρ

Τα υπόλοιπα βρίσκονται ;-)

George Tsitiridis είπε...

poli kalo...!!!

Hfaistiwnas είπε...

Αυτό είναι παγματικά πολύ χρήσιμο..
Δεν χρειάζεται και ένα σωρό λεφτά στους γιατρούς...

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Με έχεις αφήσει άφωνο!!!

Όναρ είπε...

Έλα..μήτρα εδώ..! Καλησπέρες μητρικές..

Ανώνυμος είπε...

κολλησα με τις εικονογραφησεις. καταπληκτικες. Hero που τις ανακαλυψες?

gay super hero είπε...

Οι εικονγραφήσεις προέρχονται από το γαλλικό περιοδικό Tetu. Τα κείμενα από έρευνα που έκανα στο ίντερνετ.

Συβίλλα είπε...

Μωρέ λες να πάω για δεύτερο τέκνο; Χμμμ...

Καλησπέρα!

gay super hero είπε...

To πρώτο ποιο είναι; ;-)

Συβίλλα είπε...

Χε! ένα μαγισσάκι που κλέβει καρδιές! Photo από κοντά εκτός αν κεράσω καφέ και τη δεις live!

Δεν ξεύρεις ότι η Συβίλλα είναι και μανούλα;

ProFyLaKtiKo είπε...

ώστε έτσι είναι ο τράχηλος, η μήτρα και ο κόλπος...

gay super hero είπε...

Profylaktiko δεν μπορείς να πεις! Τέτοια ντοκιμαντέρ δεν δείχνει ούτε ο ΣΚΑΙ!

Lily είπε...

ΕΞΕΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!! ΜΠΡΑΒΟ!!!

Υ.Γ καλό του Queer as Folk αλλά στο "L WOLD" φάγανε μισή σεζόν για μια γονιμοποιήση.

gsus είπε...

Εξαιρετική η επιστημονική τεκμηρίωση με παραδείγματα βγαλμένα από τη ζωή και τα σήριαλ.
Επίσης όπως έχουμε δει στα σήριαλ της Άννας Αδριανού [επιστήμονας επίσης] είναι πολλές φορές δύσκολο να πιάσει η εξωσωματική ιατρικώς κυρίως επειδή δεν έχουν καταφύγει οι πρωταγωνιστές της σε τέτοιες σπιτικές μεθόδους τεκνοποίησης.
Ωστόσο ανακύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα όπως: είναι απαράιτητο ο δότης να είναι γκέη; αν ο γκέη έχει αποφύγει τα προφυλακτικά εξακολουθεί να είναι ασφαλές να δώσει σπέρμα στη λεσβία; Όταν λέμε απογευματινό σπέρμα για ποιες ώρες συλλογής μιλάμε; Πώς ενας γκέη μπορεί να βρει ευχερώς τον τράχηλο της μήτρας αφού πιθανόν στερείται γνώσης περί της γυναικείας ανατομίας και δεν φέρει μαζί του υποδεκάμετρο;
Παρακαλώ να απαντήσετε άμεσα στα ερωτήματα διότι ήδη σταμάτησα το κάνισμα και τα στενά σώβρακα και πέταξα το λάπτοπ.
Ελπίζω σε προσεχές ποστ να ασχοληθείτε με οικιακές μεθόδους τοκετού [πχ γέννα στο κατώφλι της στάνης].
Σχετ. βιβλιογραφία: Η κυρά μας η μαμή.

g for george είπε...

Και έτσι μπορούμε να πούμε σε όλους αυτούς που έχουν φαγωθεί...

ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ!

Μπορούμε και μόνοι μας!

gay super hero είπε...

@G-sus

Γι'αυτό έχουμε ξεκινήσει τα σεμινάρια ψηλάφησης τραχήλου με δεκατρεις λεσβίες εθελόντριες. Tα τάγκα απαγορεύονται αυστηρά ενώ την ώρα της ψηλάφησης απαγορεύεται και το κάπνισμα γιατί χαλάει το σπέρμα. Οι εξετάσεις για το πτυχίο περιλαμβάνουν θερμομέτρηση των εθελοντριών για να προσδιοριστεί η μέρα της ωοορηξίας τους.

Εννοείται ότι κατά τη σύνταξη της διπλωματικής δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις laptop. Και να μην το ξεχάσω - για να πιάσεις τη βάση πρέπει να γεμίσεις τουλάχιστον πέντε σπερμοδοχεία!

hourglass είπε...

gay super hero μήπως άρχισε να χτυπάει το βιολογικό σου ρολόι? Μήπως με αυτό το ποστ υποδηλώνεις ότι ξύπνησε το πατρικό φίλτρο μέσα σου? ;-) (πολύ καλό κείμενο πάντως)

Because of you... είπε...

"Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα να έχουν από κοινού τη γονική μέριμνα ενός παιδιού."

Πολλες φορες εχω κατηγορηθει απο φιλους κ γνωστους για την αντιθεση μου περι του θεματος...

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι το κρατος συνεχιζει να επιβεβαιωνει τις ρατσιστικες του διαθεσεις.... Αν και δεν ειμαι ομοφυλοφιλη, μου τη δινουν κατι τετοιες οπισθοδρομικες κρατικες αποφασεις... Σαμπως ο παΤΕΡΑΣ ου βιασε την 8χρονη κορη του ειναι καλυτερος πατερας απο καποιον που θελει να μεγαλωσει ενα παιδι με τον συντροφο του???

Συγχηστηκα κι ακομα ειναι Τριτη κι εχουμε μεχρι το ΠΣΚ... ΠΟλυ ωραια δημοσιευση, τα συγχαρητηρια μου και στους 3 σας :)

Τα φιλια μου!!! :)

Ανώνυμος είπε...

Hero μου thank you για τις info. τοσο του ποστ οσο και για τις εικονογραφησεις.
καλημερες καλημερες

λ

sikia είπε...

Μπορούμε αντί για σύριγγα να χρησιμοποιήσουμε πιπέτα που παίρνει και μεγαλύτερη ποσότητα?

gay super hero είπε...

@ sykia

Άμα βοηθάει στη διείσδυση γιατί όχι; :-Ρ

One Big DJ είπε...

LOOOL @ Sikia

wraio arthro gsh :)

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για το άρθρο!ήθελα να ρωτήσω πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος και αν αποδίδει ακόμη και την 20η μέρα του κύκλου, γιατί εκτός από τις γόνιμες μέρες, έχω διαβάσει ότι επικίνδυνες είναι οι μέρες από την 10η έως την 20η.ευχαριστώ

gay super hero είπε...

@ anonymous

"Eπικίνδυνες" για σύλληψη όπως λες είναι η μέρα από την δέκατη έως την εικοστή ακριβώς γιατί σε έναν κανονικό κύκλο η ωορρηξία συμβαίνει στο μέσο του κύκλου (δηλαδή την 14η μέρα) και γόνιμες είναι οι μέρες αμέσως πριν και αμέσως μετά την ωορρηξία.

Unknown είπε...

Σε περιπτωση που δεν υπαρχει καποιος φιλος δοτης. Αυτο δεν γινεται με τραπεζα? Δεν μπορουμε να παρουμε σπερμα απο εκει?

Unknown είπε...

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δοτης δεν γίνεται όλο αυτό με σπερμα απο τραπεζα?

gay super hero είπε...

Δεν φαντάζομαι να σου το δίνει η τράπεζα για να το πάρεις σπίτι. Άλλωστε από όσο ξέρω πρέπει να είναι φρέσκο για να είναι επιτυχημένη η διαδικασία...

Ανώνυμος είπε...

μα αφου λενε οτι το σπερμα δεν ζει μετα την εκσπερματιση και πεθαινει αμεσως ανερθει σε επαφη με αερα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους, παιδιά το έκανα 4 με 5 φορές και δυστυχώς δεν έπιασε μήπως όντως δεν ζει το σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση;;;
Δεν ξέρω να ξανα προσπαθήσω;; ακόμα ελπίζω Αλλά απογοητεύομαι συνεχώς μ2 αποτέλεσμα η ψυχολογία μου είναι πολύ χάλια.