.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΜΟΝΟΓΑΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ;

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το γάμο, τη μονογαμία και τις γκέι σχέσεις δημοσίευσαν πριν από λίγες εβδομάδες οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.wedding cake naked
Όταν η Ρίο και η Ρέι παντρεύτηκαν το 2008, οι δύο γυναίκες παρέλειψαν δύο λέξεις από τους γαμήλιους όρκους τους: την πίστη και τη μονογαμία.

“Το θεωρώ δώρο να μπορώ να είμαι με κάποια που είναι τόσο ανοιχτή, ειλικρινής και μοιράζεται τα πάντα μαζί μου” λέει η Ρίο που χαρακτηρίζει το γάμο της “ανοιχτή σχέση”.

Ο έρωτας έφερε κοντά αυτές τις δύο γυναίκες. Πρόλαβαν να παντρευτούν το καλοκαίρι του 2008 μέσα στο σύντομο χρονικό παράθυρο που οι γάμοι ήταν νόμιμοι στην Καλιφόρνια. Αλλά γνώριζαν από την αρχή ότι θα έχτιζαν τη σχέση τους με τους δικούς τους όρους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και το “παιχνίδι” με άλλες γυναίκες.

Οι αντίπαλοι του γάμου για τα ζευγάρια ίδιου φύλου κατηγορούν τους ομοφυλόφιλους ότι προσπαθούν να αλλάξουν τον παραδοσιακό ορισμό του γάμου. Και σύμφωνα με μία πρωτοποριακή νέα έρευνα, μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων και τα φώτα της δημοσιότητας πολλά ζευγάρια γκέι και λεσβιών κάνουν ακριβώς αυτό.

lesbian wedding7

Η έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο προσφέρει μια σπάνια νέα ματιά στις γκέι σχέσεις και αποκαλύπτει ότι σε πολλές από αυτές η μονογαμία δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Ορισμένοι ομοφυλόφιλοι υποστηρίζουν ότι σαν αποτέλεσμα οι σχέσεις τους είναι περισσότερο δυνατές, μακροχρόνιες και ειλικρινείς. Μπορεί αυτό να προκαλεί εντύπωση, αλλά πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η αμφισβήτηση των παραδοσιακών ιδεών περί γάμου από τα γκέι ζευγάρια αποτελεί μία νέα εξέλιξη που ίσως εξασφαλίσει την επιβίωση του θεσμού στο μέλλον.

Η έρευνα δείχνει πόσο συνηθισμένες είναι οι ανοιχτές σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια ίδιου φύλου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 556 ζευγάρια αντρών από το Σαν Φρανσίσκο για τρία χρόνια και το 50% παραδέχτηκε ότι είχαν εξωσυζυγικές επαφές με τη σύμφωνη γνώμη των συντρόφων τους.

Η λέξη - κλειδί είναι η συναίνεση. “Οι ετεροφυλόφιλοι το αποκαλούν απάτη ή προδοσία” δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας. “Αλλά στους ομοφυλόφιλους δεν προκαλεί απαραίτητα τόσο αρνητικούς συνειρμούς”. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια σε ανοιχτές σχέσεις είναι το ίδιο ευτυχισμένα με τα μονογαμικά ζευγάρια. Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη του 1985 τα γκέι ζευγάρια μένουν μαζί περισσότερο από τα αντρόγυνα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί είδηση για την γκέι κοινότητα αλλά λίγοι μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό. Πολλοί φοβούνται ότι η δημοσιότητα ίσως βλάψει πολιτικά τη διεκδίκηση του δικαιώματος στο γάμο. Αλλά σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ανοιχτές σχέσεις σχεδόν πάντα έχουν κανόνες.

wedding ring

Ο Κρις και ο Τζέιμς θυμούνται ακόμα με συγκίνηση τη μέρα που φόρεσαν τα μαύρα τους κοστούμια και ανέβηκαν μαζί τα σκαλιά του δημαρχείου πριν από δύο χρόνια. Αυτό που τους έχει εντυπωθεί περισσότερο είναι το πόσο εκδηλωτικοί υπήρξαν μαζί τους άνθρωποι που τους ήταν παντελώς άγνωστοι. “Κούριερ με ποδήλατα, ακόμα και άστεγοι που κοιμόντουσαν σε παγκάκια ερχόντουσαν να μας δώσουν συγχαρητήρια!”

Οι δύο άντρες είναι ζευγάρι από το 2002 και αποφάσισαν να ανοίξουν τη σχέση τους ένα χρόνο αργότερα. Έχουν όμως αυστηρούς κανόνες: πλήρης διαφάνεια, απόλυτη ειλικρίνεια και καμία επαφή με αγνώστους: και οι δύο πρέπει να γνωρίσουν και να εγκρίνουν από πριν τους υποψήφιους “εφήμερους εραστές”.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η διαφάνεια μπορεί να κάνει μια σχέση πιο ισχυρή. Σύμφωνα με το συγγραφέα Τζο Κουίρκ “ο συνδυασμός ελευθερίας και αμοιβαίας κατανόησης μπορεί να χτίσει μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης. Ο παραδοσιακός γάμος βρίσκεται σε κρίση και χρειαζόμαστε κάθε νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας. Το 1900 ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 47 χρόνια. Σήμερα ζούμε τόσο πολύ που η ισόβια πίστη και αφοσίωση είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση!” Και προσθέτει: “Αν η ανανέωση του γάμου ξεκινήσει από κάπου, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει από τους ομοφυλόφιλους.”



Το άρθρο καταλήγει με κάποια παραδείγματα αντρόγυνων που ακολουθούν και αυτά το παράδειγμα των ανοιχτών σχέσεων. Ο λόγος που το ανέβασα είναι ότι παρακολουθώντας αυτά που ακούω γύρω μου και διαβάζω στα μπλογκ έχω την εντύπωση ότι σε μεγάλο βαθμό οι γκέι στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθούν τα παράδειγμα των ετερόφυλων ζευγαριών σχετικά με το πως πρέπει να είναι μια σχέση, τι σημαίνει ζήλεια, κέρατο, προδοσία κτλ. Μπορεί όμως μια σχέση ανάμεσα σε δύο άντρες ή δύο γυναίκες να επιβιώσει ακολουθώντας αυτά τα πρότυπα; Μήπως τελικά ως γνήσιοι ανατολίτες προτιμάμε το τρελό πάθος, τις σκηνές και τις συγκρούσεις στον έρωτα; Και πόσο είναι εφικτό τελικά δύο άνθρωποι να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτά όρια και κανόνες μέσα σε μια ανοιχτή σχέση;



22 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

[...]έχω την εντύπωση ότι σε μεγάλο βαθμό οι γκέι στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθούν τα παράδειγμα των ετερόφυλων ζευγαριών σχετικά με το πως πρέπει να είναι μια σχέση[...]

Ίσως η εξήγηση να βρίσκεται στο ότι κάνεις παρέα, ακούς ή διαβάζεις πολύ νεαρούς σε ηλικία γκέι ή πόλύ πρόσφατα ομόφυλα ζευγάρια.
Αλλιως θα μάθαινες ότι η αντοχή ενός ζευγαριού εξαρτάται κυρίως από το πόσο έξυπνα διαχειρίζεται αυτό σε βάθος χρόνου τις σχέσεις του, σεξουαλικές και άλλες, με τα τρίτα πρόσωπα.
Και στο σημείο αυτό, περισσότερο από το πάθος, το φύλο, τις πεποιθήσεις ή την γεωγραφία μετράει ο συνδυασμός αγάπης και λογικής.
Στην πραγματικότητα κάθε μακρόχρονο ζευγάρι έχει το δικό του "συμβόλαιο εν προόδω".
Κι όσα γνωρίζουν οι νοικοκύρηδες συνήθως δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.

gay super hero είπε...

@ erva

Έχεις δίκιο σε αυτό. Θα έπρεπε να γράψω "οι νεότεροι γκέι".

Από την άλλη το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχουν τόσα πολλά ζευγάρια που έχουν καταφέρει να αντέξουν μακροπρόθεσμα και να χαράξουν τους δικούς τους κανόνες σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου ακόμα και στο μικρόκοσμο των ομοφυλόφιλων επικρατούν πολύ συγκεκριμένες παραδοχές και συμβάσεις.

Από κει και πέρα το ζήτημα είναι πως μεταφέρεται αυτή η γνώση και η εμπειρία από τους μεγαλύτερους στους νεότερους - κατά πόσο δηλαδή υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές ομοφυλόφιλων. Ένα άλλο θέμα που "πονάει" κατά την άποψή μου.

Tales from the other side of town είπε...

Δεν ξέρω αν συμφωνώ με το “Αν η ανανέωση του γάμου ξεκινήσει από κάπου, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει από τους ομοφυλόφιλους.”

Πέρα από ένα αίτημα ισότητας και ισονομίας για τους ομοφυλόφιλους, ο γάμος, γενικά, είναι ένας θεσμός που έχει συγκεκριμένο σκοπό στην κοινωνία. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να "ανανεωθεί".
Επιπλέον, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι "ανανεώσεις", αλλαγές κτλ κτλ σε θεσμούς ή αξίες κτλ θα πρέπει να αναμένονται από τους ομοφυλόφιλους. Το ακούω αρκετά συχνά αυτό, και δεν έχω ακούσει ποτέ ένα πειστικό επιχείρημα.

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον έρβα στο "περισσότερο από το πάθος, το φύλο, τις πεποιθήσεις ή την γεωγραφία μετράει ο συνδυασμός αγάπης και λογικής."

Τέλος, στο ερώτημα σου ήρωα "(...)πόσο υπάρχουν τόσα πολλά ζευγάρια που έχουν καταφέρει να αντέξουν μακροπρόθεσμα (...)", η απάντηση είναι ό,τι υπάρχουν αρκετά, φυσικά όχι τόσα όσα τα ετερόφυλα, για τον απλό λόγο ότι, τουλάχιστον στην ελλάδα, μεγάλο μέρος των λοαδ ακόμη είναι στην ντουλάπα, οπότε πώς να υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες σχέσεις;

gay super hero είπε...

@ tales

" O γάμος, γενικά, είναι ένας θεσμός που έχει συγκεκριμένο σκοπό στην κοινωνία. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να "ανανεωθεί".

Eγώ πάλι δεν μπορώ να φανταστώ ότι οτιδήποτε μπορεί να είναι τόσο μονολιθικό. Για να επιβιώσει ένας θεσμός θα πρέπει να συμβαδίζει με τις κοινωνικές εξελίξεις.

Και με δεδομένο το γεγονός ότι ο ετερόφυλος γάμος περνάει κρίση εδώ και δεκαετίες, το βρίσκω απόλυτα λογικό οποιαδήποτε προσδοκία για μια νέα νοηματοδότηση του θεσμού να επικεντρώνεται σε όσους τον έχουν υιοθετήσει πρόσφατα και ξεκινάνε με ένα "άγραφο χαρτί" πάνω στο οποίο μπορούν να καταγράψουν τις δικές τους εμπειρίες και κανόνες.

Tales from the other side of town είπε...

Δεν το νομίζω ότι ξεκινάνε με ένα άγραφο χαρτί. Υπάρχει "φορτωμένη", στον σκληρό δίσκο όλη η προηγούμενη εμπειρία.
Μονολιθικό, όχι ακριβώς, φυσικά. Απλά όσο περνούν τα χρονια δίνονται περισσότερες ελευθερίες. Δίνονται πιο εύκολα τα διαζύγια, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει καλυτερεύσει, η ενδοοικογενειακή βία είναι ποινικά κολάσιμη κτλ.
Ας πούμε το γεγονός ό,τι πριν αρκετές δεκαετίες δεν γίνονταν γάμοι μεταξύ ατόμων διαφορετικού χρώματος και αυτό άλλαξε, δεν άλλαξε τίποτα στον θεσμό.
Φυσικά ο γάμος ομοφύλων θα βοηθήσει με την καταγραφή της νέας εμπειρίας, η κοινωνία θα προχωρήσει ανοίγοντας τους ορίζοντές της, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάποια αλλαγή στην ουσία του θεσμού.

erva_cidreira είπε...

Ο γάμος θα μπορέσει να επανανοηματοδοτηθεί όχι όταν θα επιτραπεί και στους ομοφυλόφιλους να νυμφεύονται αλλά όταν το οικογενειακό δίκαιο θα εκφράζει τον "μέσο όρο" των ηθών των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών. Μέχρι τότε είναι μακρύς ο δρόμος.

Athanasios Int είπε...

συμφωνω σχεδον εντελως με οσα λενε τα παιδια παραπανω ...ισχυουν ολα αυτα νομιζω και θα προσθεσω οτι παιζει μεγαλο ρολο ο χαρακτηρας και ο τροπος ζωης που θελει να κανει ο καθενας.
μφχ σε ολους

sCaTterBraiN είπε...

όταν ο Ρικ και ο Ροκ παντρευτούν το 2011, θα παραλείψουν μια λέξη από τους γαμήλιους όρκους τους: τη λέξη γάμος.
γιατί να το πεις γάμο αφού είναι ανοιχτή σχέση; ακόμα περισσότερο, γιατί να το πεις γάμο αφού δεν πρόκειται για τη γνωστή χριστιανική τελετή;

για μένα το θέμα είναι να έχεις από το κράτος τα ίδια δικαιώματα ως ομοφυλόφιλο ζεύγος με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
το πώς διαχειρίζεσαι τη σχέση αυτή ώστε να διαρκέσει, να προσφέρει χαρά κλπ, είναι προσωπικό θέμα του κάθε ζεύγους (των 2, 3, 4 5, 6 κοκ ατόμων που συμμετέχουν).

gay super hero είπε...

erva o "μέσος όρος" των ηθών που γράφεις ποιος είναι; Γιατί όπως βλέπεις σύμφωνα με το scatterbrain π.χ. μια ανοιχτή σχέση ή μια σχέση που δεν ευλογείται από κάποια εκκλησία δεν αποτελεί γάμο.

Για να υπάρξει "μέσος όρος" των ηθών θα πρέπει να εξακριβωθεί προηγουμένως ποια είναι αυτά τα ήθη όπως προσπαθεί να κάνει η συγκεκριμένη έρευνα.

Εγώ αυτό που ρωτάω ειναι κατά πόσο μπορούμε απλά να δεχόμαστε ότι γάμος είναι αποκλειστικά αυτό που ορίζεται από τα τρέχοντα ετεροφυλοφιλικά πρότυπα. Και κάτα πόσο τα ζευγάρια που ξεκινάνε με αυτές τις παραδοχές μπορούν πραγματικά να δώσουν μια ευκαιρία στη σχέση τους και να μακροημερέυσουν ώστε σε βάθος χρόνου να μπορούν να επιδείξουν τις "αντοχές" που γράφεις στο πρώτο σχόλιό σου.

Πολύ φοβάμαι ότι πολλά από αυτά το διαλύουν πολύ νωρίτερα ακριβώς γιατί δεν έχουν μάθει να λειτουργούν σύμφωνα με "την αγάπη και τη λογική" αλλά με δανεικά πρότυπα.

sCaTterBraiN είπε...

gsh η αντίρρησή μου έχει να κάνει με τη λέξη "γάμος" και όχι με το αν μια ανοιχτή σχέση ή μια σχέση που δεν ευλογείται από κάποια εκκλησία πρέπει να αναγνωρίζεται ως ισότιμη ή να απολαμβάνει του αντίστοιχου σεβασμού / δικαιωμάτων με το γάμο.

τώρα αν κάποιος θέλει να διευρύνει τον ορισμό της λέξης "γάμος" ώστε να περιλαμβάνει π.χ. και τις ανοιχτές σχέσεις είναι άλλη συζήτηση.

gay super hero είπε...

To πρόβλημα είναι ότι κάτι που δεν λέγεται γάμος μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστεί ως ισότιμο του γάμου ή να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα.

Άρα νομίζω ότι πως ορίζονται οι λέξεις και το ποιος τις ορίζει κάθε φορά έχουν μεγάλη σημασία...

sCaTterBraiN είπε...

γιατί όχι πολιτικός γάμος ή ένωση;
εμένα η λέξη γάμος με παραπέμπει στο χριστιανικό μυστήριο (μπλιαχ!) και δε νομίζω να είμαι ο μόνος. δεν ξέρω, ίσως και να ψειρίζω τη μαϊμού...

gay super hero είπε...

Και ο πολιτικός, γάμος είναι. Όταν λέω "γάμος" δεν αποκλείω τον πολιτικό.

Leviathan είπε...

sxeseis...gamos...gia mena pane mono mazi me ti monogamia...kalimera! :) kali kiriaki!

Ανώνυμος είπε...

παιδια , ασχετα με το τι ερχεται στο μυαλο του καθενος, γαμος ειναι μια αστικη δικαιοπραξια με εννομες συνεπειες, που οριζονται απο τους νομους του κρατους, και ΟΧΙ τη διαθεση ατομων, συλλογων ή εκκλησιων. Σ Αυτο φταει και το οτι δεν ειναι στην ελλαδα υποχρεωτικος ο πολιτικος γαμος,( ανεξαρτητα θρησκευτικου). Μη μπερδευομαστε λοιπον, για γαμο μιλαμε και μαλιστα ομοφυλων. Ο οποιος ναι μπορει να εχει νεο νοημα, γιατι οχι με αρχη τους ομοφυλοφιλους. Εγω προσωπικα εχω μια πολυ καλη μακροχρονια σχεση 9 ετων, που ενιοτε χωραει και τριτους. Πιστευω οτι στο γκει χωρο, με την τοση "προσφορα" ειναι σχεδον αδυνατο να κρατηθει η μονογαμια... ασε που πολλες φορες η πολυγαμια...ανανεωνει !!!!
Τακης

another george blog είπε...

Είναι.

(η απάντηση στον τίτλο του ποστ -κατά την προσωπική μου άποψη)

Katerina είπε...

Νομίζω πως το θέμα είναι, είτε είσαι γκέι είτε breeder, να είσαι αυτός που είσαι. Δεν παίζει ρόλο η σεξουαλική ταυτότητα, μόνο η προσωπικότητα. Αν είναι στην προσωπικότητά σου να είσαι μονογαμικός τύπος, τότε θα είσαι, αν όχι, δεν θα είσαι. Αυτό πιστεύω εγώ δηλαδή. Πολλοί ψάχνονται με αυτό το θέμα, αλλά στο τέλος ακταλήγουν να είναι αυτό που υπαγορεύει η προσωπικότητά τους.

Το Λαγωνικό είπε...

Δεν μπορούν οι σχέσεις και ο γάμος να μπουν σε καλούπια.
Για το λόγο αυτό ακριβώς ο γάμος στα ετερόφυλα ζευγάρια περνάει τέτοια κρίση.
Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι πάντα περνούσε κρίση ο γάμος, απλά οι άνθρωποι παλιότερα ήταν πολύ περισσότερο υποταγμένοι στις κοινωνικές-εκκλησιαστικές νόρμες και δεν τόλμαγαν να πάρουν διαζύγιο ή να τον φέρουν στα μέτρα τους.
Στον ανάλογο βαθμό και τα ομόφυλα ζευγάρια δυσκολεύονται να συνάψουν μακροχρόνιες σχέσεις γιατί και εμείς μεγαλώσαμε με τα ίδια πρότυπα-παραμύθια.
Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό, συνεπώς καλούπια και συνταγές για την ευτυχία δεν υπάρχουν.
Όσο γρηγορότερα το αντιληφθεί αυτό η κοινωνία τόσο πιο γρήγορα ο γάμος θα βρει ουσιαστικό νόημα ύπαρξης.

Το Λαγωνικό είπε...

Μα είναι ποτέ δυνατόν να κρατηθείς μονογαμικός άμα σου γνέφει ο τέκναρος της πρώτης φωτογραφίας με τη σαντιγί στο δάκτυλο;;;
Όχι, πείτε μου. Είναι;;;

user είπε...

simfono me katerina & pistevo pos o erva_cid ta 'pe ola: 'κάθε μακρόχρονο ζευγάρι έχει το δικό του "συμβόλαιο εν προόδω". k oi oroi sto simvolaio einai diafretikoi, analoga to zeugari k tin ilikia tou.
mporei ena zeugari na einai monogamiko, me eilikrineia k prospa8eia k apo tous dio.
stis politismenes koinonies ta zeugaria, str8 i gay prepei na exoun idia dikaiomata.

Yris79 είπε...

sinfono apolita me ton sCaTterBraiN kai ton user said...
ego sizo/sigkatiko me ton diko mou 3 xronia kai exoume anixti sxesi, to pan se mia opiadipote sxesi gia na kratisi ine i ilikrinia kai i epikinonia ala simeron imera poli diskolo...

mr.f είπε...

"γιατί να το πεις γάμο αφού είναι ανοιχτή σχέση; ακόμα περισσότερο, γιατί να το πεις γάμο αφού δεν πρόκειται για τη γνωστή χριστιανική τελετή; "

Η λέξη γάμος υπήρχε πολύ πριν την χριστιανική θρησκεία. Δεν συνδέεται με αυτήν, ούτε εξαρτάται η επιβίωση της λέξης από τη θρησκεία.

Δε νιώθω ότι θα μπορούσα να μείνω με έναν άνθρωπο που πάει με άλλους. Το έχω σκεφτεί, καμιά φορά λέω "μήπως δεν έχω τη συναισθηματική ωριμότητα;" αλλά σύντομα καταλαβαίνω πως δεν είναι για μένα οι ανοιχτές σχέσεις και δε κρύβω πως χλευάζω τους ανθρώπους που λένε ανοιχτα πως έχουν ανοιχτή σχέση, διότι δε το θεωρώ σχέση. Οι σχέσεις, όταν είναι ρομαντικές (δηλαδή όχι φιλικές, επαγγελματικές κτλ), είναι μονογαμικές. Αν αρχίσεις και βάζεις επιθέματα σε μία λέξη σαν και αυτή, καλύτερα χρησιμοποιήσε άλλη λέξη.

Αν και έχω ακούσει πολλές φορές για τρίτα ατομα κτλ, αλλά στο μυαλό μου αυτά τα άτομα δε μπορώ να σκεφτώ πως θα μπορούσαν να έκαναν μία οικογένεια σταθερή, δυνατή και υγειή. Θα είχαν σαθρά θεμέλια από την αρχή. Εγώ δε θα μπορούσα να πω στο παιδί μου πως με το μπαμπά του έχουμε ανοιχτή σχέση. Θα ένιωθα πως θα έσπαγα τον δεσμό γονέων και παιδιού και θα αποδυνάμωνα την πίστη του παιδιού μου στην οικογένεια. Μία σχέση για να διατηρηθεί πιστεύω πως όντως χρειάζεται σεβασμός και ειλικρίνεια, αλλά μπορείς απλά να πηγαίνεις πχ γυμναστήριο με τον αγαπημένο σου, για να έχετε και οι 2 μια καλή εμφάνιση, να διατηρείτε πολλά ενδιαφέροντα που δεν έχετε μαζί ώστε να υπάρχει μία εξέλιξη στον χαρακτήρα και να έχετε θέματα συζήτησης και φυσικά διαλέγεις κάποιον που σε ικανοποιεί σαν άνθρωπος εξαρχής οπότε δεν είναι δύσκολη η μονογαμία. Αν το άτομο που έχεις είναι σαν το άτομο στη φωτογραφία, ή στο μυαλό σου είναι έτσι, τότε τι τους θες τους τρίτους; Αν θες τρίτους, μέχρι να ικανοποιήσεις αυτή σου την ανάγκη, τι τη θες τη σχέση;

Αυτή ήταν η άποψη μου, βαριόμουν να κάνω login :D