.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΩΡΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

gay sauna5

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έγινε ποτέ για να προσδιοριστεί η σεξουαλική ταυτότητα του πληθυσμού ανακοίνωσε προχτές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αγγλίας. Η έρευνα στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις με 245 χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη χώρα και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, μόνο το 1,5% των ερωτώμενων αυτοπροσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Απ’ αυτούς οι ομοφυλόφιλοι είναι διπλάσιοι απ’ τους αμφιφυλόφιλους. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 49,5 εκατομμυρίων ατόμων που είναι ο πληθυσμός της Βρετανίας άνω των 16 ετών, ο αριθμός γκέι, λεσβιών και αμφί είναι 725 χιλιάδες. Σε αυτά τα νούμερα αντέδρασε η ιστοσελίδα Gaydar που λέει ότι έχει 2,2 εκατομμύρια μέλη – νούμερο που αντιστοιχεί στο 4,5% του πληθυσμού.

Ορισμένα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν: πρώτον, το 4% του δείγματος αρνήθηκε να απαντήσει. Αυτό το ποσοστό είναι διπλάσιο στους κάτω των 25 (που ίσως δεν έχουν καταλήξει ή υφίστανται περισσότερες κοινωνικές πιέσεις από την οικογένεια και τους συνομήλικους). Δεύτερον, το ποσοστό όσων δηλώνουν ομο- και αμφιφυλόφιλοι είναι σημαντικά χαμηλότερο σε ομάδες του πληθυσμού με πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά δηλαδή τους άνω των 45, όσους έχουν χαμηλή μόρφωση, τους θρησκευόμενους και το μη λευκό πληθυσμό, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να πέφτει. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι σε αυτές τις ομάδες οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι λιγότεροι, είναι όμως δυσκολότερο να εκδηλωθούν. Τρίτον, η έρευνα μετράει τη σεξουαλική “ταυτότητα”, δηλαδή πως αυτοπροσδιορίζονται οι άνθρωποι σε μία από τρεις κατηγορίες: ετεροφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι. Έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και καταγράφουν όχι τον αυτοπροσδιορισμό αλλά τη συμπεριφορά (δηλαδή το ιστορικό των ερωτικών εμπειριών ενός ατόμου) καταλήγουν σε μεγαλύτερα νούμερα, από 3% ως 7%. Είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να δηλώσουν την ταυτότητά τους σε έναν άγνωστο ή ότι διστάζουν να υιοθετήσουν μια ταυτότητα που ίσως ταιριάζει με τη συμπεριφορά τους αλλά δεν είναι κοινωνικά “επιθυμητή”.

Οι υπεύθυνοι της Στατιστικής Υπηρεσίας από τη μεριά τους απαντούν ότι η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τις ΛΟΑΔ οργανώσεις της χώρας προκειμένου να προσδιοριστούν οι κοινωνικές ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Οι ερωτώμενοι δεν απαντούσαν στους ερευνητές προφορικά αλλά έδειχναν κάρτες με νούμερα ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους στα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού. Και επιπλέον ότι η έρευνα εξελίσσεται καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Ας έχουμε στο μυαλό μας πάντως ότι το περίφημο 10% στο οποίο κατέληξε ο δρ. Κίνσεϊ στη δεκαετία του ‘40 αναφέρεται μόνο στους άντρες (τα ποσοστά γυναικείας ομοφυλοφιλίας που βρήκε ήταν πολύ χαμηλότερα) καθώς και ότι ο Κίνσεϊ κατηγορήθηκε πως το δείγμα του ήταν πολύ πιο σεξουαλικά ενεργό και “αντισυμβατικό” σε σχέση με το μέσο όρο.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

  • Το 65% όσων δηλώνουν ομο- και αμφιφυλόφιλοι είναι κάτω των 45 ετών σε σύγκριση με το 50% όσων δηλώνουν ετεροφυλόφιλοι.
  • Το 66% όσων δηλώνουν ομοφυλόφιλοι είναι άντρες. Το 68% όσων δηλώνουν αμφιφυλόφιλοι είναι γυναίκες.
  • Το 94% όσων δηλώνουν ομο / αμφιφυλόφυλοι είναι λευκοί. Το ποσοστό αυτό είναι 4 μονάδες ψηλότερο σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.
  • Το 33% όσων δηλώνουν ομο / αμφιφυλόφυλοι δεν ακολουθούν κάποια θρησκεία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 20% όσων δηλώνουν ετεροφυλόφιλοι.
  • Το 42% όσων δηλώνουν ομο / αμφιφυλόφιλοι δουλεύουν ως στελέχη ή ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύγκριση με το 31% των ετεροφυλόφιλων. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι σε αυτή την ομάδα σε σχέση με άλλες. Απλά ίσως τα άτομα αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας να εκδηλώνονται ευκολότερα.
  • Το 33% όσων δηλώνουν ομο /αμφιφυλόφιλοι έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Για όσους δηλώνουν ετεροφυλόφιλοι το ποσοστό είναι 21%.
  • Το 10% όσων δηλώνουν ομό / αμφιφυλόφιλοι είναι άνεργοι, ποσοστό 1% υψηλότερο σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.
  • Το 19% όσων δήλωσαν ομό /αμφιφυλόφιλοι είναι παντρεμένοι με άτομο του αντίθετου φύλου. Το 12% έχουν συνάψει “αστική ένωση” με άτομο του ίδιου φύλου.
  • Από τους μη δεσμευμένους, το 46% συγκατοικεί με το σύντροφό του
  • Το 16% όσων δήλωσαν ομο / αμφιφυλόφιλοι ζουν σε νοικοκυριό που περιλαμβάνει και παιδιά, έναντι 34% των ετεροφυλόφιλων.
  • Τα μεγαλύτερα ποσοστά ομο / αμφιφυλόφιλων βρέθηκαν στο Λονδίνο και τη νοτιοδυτική Αγγλία. Τα χαμηλότερα βρέθηκαν στην ανατολική Αγγλία και τη βόρεια Ιρλανδία.

Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι. Τα γράφει καλύτερα κάποιος άλλος:

Και ποιος νοιάζεται; Τί σημασία έχει πόσοι γκέι υπάρχουν; Η βία και η περιφρόνηση παραμένουν, το κοινωνικό στίγμα και τα ψυχολογικά προβλήματα συνεχίζουν να κάνουν θραύση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν ακόμα αμέτρητοι άνθρωποι απομονωμένοι και τρομαγμένοι, άνθρωποι που παρενοχλούνται και γελοιοποιούνται στη δουλειά τους και το σχολείο. Γιατί λοιπόν σας κάνει εντύπωση αν δεν σας πούμε ποιοι είμαστε όταν οι δημοσκόποι έρχονται και μας χτυπούν την πόρτα;

Άλλωστε δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα για να προστατεύσουμε μια ομάδα ανθρώπων επειδή είναι πολλοί. Χρειάζεται ακριβώς επειδή είναι τόσο λίγοι. Και το πως ανταποκρίνεται μια κοινωνία είναι το μέτρο του πολιτισμού της.”

6 σχόλια:

nikos είπε...

Εμ, έτσι είναι. Ξέρεις πολύ καλά ότι η στατιστική από ένα σημείο και μετά είναι θέμα ερμηνειών. Ας μη ξεχνάμε ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.

Hfaistiwnas είπε...

Κατανοητό, πολλοί δεν θα δήλωσαν τι είναι, και όταν μιλάμε για στατιστική, οι υποθέσεις, είναι σίγουρα ένα μέτρο..

partaki είπε...

"Και το πως ανταποκρίνεται μια κοινωνία είναι το μέτρο του πολιτισμού της." Ελλάδα χώρα του φωτός

Wrong Guy είπε...

amesos esi,mi xaseis,na mou tin peis!

sCaTterBraiN είπε...

δε βγάζεις άκρη με τις έρευνες τέτοιου είδους. είναι πολύ μπλεγμένο το θέμα της σεξουαλικότητας του καθενός (ειδικά στο μυαλό του, για τους άλλους είναι πιο εύκολο να δουν την πραγματικότητα) και μπερδεύεται ακόμα περισσότερο από την κάθε κοινωνία.

there's strength in numbers (πολύ θα μου άρεσε να ήμασταν πάνω από 10%), αλλά τελικά πόση σημασία πρέπει να έχει αυτό;

Unknown είπε...

Κι εγώ αυτό πιστεύω, ότι πολλοί δεν το δήλωσαν