.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η ΔΑΝΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Με τις ψήφους 85 βουλευτών υπέρ και 24 κατά, η Δανία έγινε χτες η 11η χώρα στον κόσμο και η όγδοη στην Ευρώπη που αναγνωρίζει το γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου. Από τα σκανδιναβικά κράτη, πλέον μόνο η Φινλανδία έχει μείνει εκτός του γαμήλιου “κλαμπ”. Και μαζί με τη γειτονική Σουηδία, η Δανία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα στον κόσμο όπου η σχετική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει μόνο τον πολιτικό αλλά και το θρησκευτικό γάμο.

gay marriage6

23 χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι γκέι στο βασίλειο της Δανιμαρκίας για να πέσει και το τελευταίο οχυρό των διακρίσεων. Το 1989 η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ψήφισε ένα σύμφωνο συμβίωσης για τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Όμως η νομοθεσία ήταν ξεκάθαρη: η ένωση αυτή δεν αποτελούσε γάμο. Το 1999 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την έννοια της ομογονεϊκότητας, δίνοντας στον ένα σύντροφο το δικαίωμα να υιοθετεί τα παιδιά του άλλου. Ακολούθησε το 2006 η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τα ζευγάρια γυναικών και τρία χρόνια αργότερα η υιοθεσία χωρίς περιορισμούς. Από τις 15 Ιουνίου τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να παντρεύονται κανονικά, είτε στο δημαρχείο, είτε στην εκκλησία.

Για ποιο λόγο λοιπόν μια χώρα που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή άργησε τόσο στο ζήτημα του γάμου; Ένας δανός νομικός εξηγεί: “Το σύμφωνο συμβίωσης ήταν ένα τεράστιο βήμα για τα ζευγάρια που μπόρεσαν με αυτό τον τρόπο να κατοχυρώσουν τις οικογενειακές τους σχέσεις για πρώτη φορά. Είχε όμως και ένα βαρύ τίμημα, αφού δημιούργησε έναν επίσημο θεσμικό διαχωρισμό ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία”.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η λουθηρανική εκκλησία της Δανίας που για πολύ καιρό ήταν κάθετα αντίθετη στην αλλαγή του νόμου. Και αυτό γιατί στο νομικό καθεστώς της Δανίας, όπου η εκκλησία παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος, οι θρησκευτικοί γάμοι δεν μπορούσαν να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των ιερέων και το 40% των επισκόπων συνεχίζουν να δηλώνουν αντίθετοι σε αυτή την ιδέα…

Ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν μία από κύριες προεκλογικές υποσχέσεις της κεντροαριστερής παράταξης που κέρδισε τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2011. Αντιμέτωπος με την αντίθεση του κλήρου, ο νέος υπουργός Θρησκευμάτων δεν δίστασε να ανεβάσει πολλές φορές τους τόνους. Σε τέτοιο σημείο που πολλοί άρχισαν να μιλάνε ανοιχτά για χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Τελικά προτιμήθηκε ένας συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο ένας ιερέας μπορεί να αρνηθεί να παντρέψει ένα ζευγάρι, όμως η εκκλησία είναι υποχρεωμένη να βρει αντικαταστάτη.

Παρά τα σκανδιναβικά πολιτικά ήθη της χώρας, οι έντονοι διαξιφισμοί δεν έλειψαν από το κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε μια βουλευτίνα της άκρας αριστεράς όταν παρομοίασε με “ιμάμη της Σαουδικής Αραβίας” τον αρχηγό του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος που κάποτε υπήρξε ιερέας. Το Λαϊκό Κόμμα ήταν τελικά το μόνο που ψήφισε κατά…

[via]

Όσο για τη “Δανία του Νότου” όπως μας έλεγαν ότι θα γίνει η Ελλάδα, η μόνη περίπτωση που οι βουλευτές μας ασχολούνται “με τα π**σταριά” είναι όταν θέλουν  να προσβάλλουν κάποιον….



3 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ορίστε οι άνθρωποι.. προχωράνε.. εμείς προς τα πίσω..

Ξενικός είπε...

μένουν πολλές χώρες ακόμα - και το γενικότερο κλίμα γυρίζει προς το αρνητικό, κι ας μη φαίνεται...
Ξενικός

gay super hero είπε...

@ Ξενικός

Συμφωνώ. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιες σημαντικές χώρες (π.χ. Αμερική, Γαλλία, Αγγλία κτλ) όπου οι θετικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί πριν από την παρούσα αρνητική συγκυρία...