.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΚΑΙ ΑΣΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

Η Μιράντα Σαλμάν γεννήθηκε άντρας, σήμερα όμως είναι μία από τις κορυφαίες παίκτριες μιας γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στο Μεξικό. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της στην μπάλα, όμως έπεσε συχνά θύμα προκαταλήψεων στο εξαιρετικά “μάτσο” περιβάλλον των γηπέδων . Το μοναδικό πράγμα που την έκανε να μην το βάζει κάτω ήταν το πάθος της για το παιχνίδι.

miranda-salman

“Τον καιρό που ήμουν αγόρι ήθελα να είμαι ο καλύτερος για να μην μπορούν οι άλλοι να με κοροϊδεύουν. Αυτό ήταν που μου έδωσε το “κάτι παραπάνω” σε σχέση με τους υπόλοιπους.” Το ποδοσφαιρικό ταλέντο που διέθετε ήταν αδιαμφισβήτητο και χάρη σε αυτό κατέληξε να παίζει επαγγελματικά στην ομάδα Πούμας που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του μεξικάνικου πρωταθλήματος. Δεν τον προστάτευε όμως από τις λοιδορίες των συμπαικτών του, που δεν έπαψαν ποτέ να τον χλευάζουν για τους “θηλυκούς” τρόπους του.

Ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα γήπεδα. Άντρας ακόμα, παντρεύτηκε και έκανε ένα παιδί. Πέντε χρόνια αργότερα πήρε διαζύγιο και προχώρησε σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Μετά από οκτώ χρόνια απουσίας από τα γήπεδα, γράφτηκε σε μια γυναικεία ομάδα και άρχισε να παίζει και πάλι. Το ταλέντο της δεν την έχει εγκαταλείψει και οι συμπαίκτριές της δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι είναι το πιο πολύτιμο απόκτημα της ομάδας τους: “Κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της στις πάσες και τον έλεγχο της μπάλας. Η Μιράντα είναι απλά αχτύπητη.” Και στην προσωπική της ζωή όμως, τα στερεότυπα που έχουμε γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων δεν έχουν καμία θέση, αφού αυτή την εποχή έχει δεσμό με μια συμπαίκτριά της από την ίδια ομάδα.

Ευτυχώς, η Μιράντα δεν είναι η μόνη τρανσέξουαλ στη Λατινική Αμερική που αμφισβητεί τα στερεότυπα που οδηγούν τα διαφυλικά άτομα στο κοινωνικό περιθώριο: Στην Κολομβία, η 34χρονη Τατιάνα Πινέρος διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της υπηρεσίας πρόνοιας στο δήμο της Μπογκοτά, ενός οργανισμού με δύο χιλιάδες υπαλλήλους. Και στην πόλη του Μεξικού η Ντιάνα Σαντσές Μπάριος κατεβαίνει στις εκλογές ελπίζοντας να γίνει η πρώτη διαφυλική γυναίκα που θα καταλάβει μια θέση στο τοπικό κοινοβούλιο…


[via]



2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Τα κατάφερε και μπράβο της!

cypriotguy είπε...

kai gia na min leme oti 8eloume i sigkekrimeni gyneka pou prin itan antras ine poli omorfi.. katafere na gini mia ali8ini gyneka pleon..