.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

“ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΣΤΗ EUROVISION

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]


AramMp3-Conchita-Wurst

Οι φοβικές δηλώσεις του αρμένιου τραγουδιστή για την drag-queen της Αυστρίας


Στα 60 χρόνια της ιστορίας του, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από μια εντυπωσιακή τηλεοπτική φιέστα, καταγράφοντας με την ακρίβεια ενός ανεμοδείκτη ή ενός σεισμογράφου τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ιδεολογικά ρήγματα της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν θα μπορούσε να μην συμβεί το ίδιο και σήμερα, σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων έχουν μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος για την προπαγάνδα τόσο της μετασοβιετικής και ισλαμικής Ανατολής (που έχουν κάνει σημαία τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες») όσο και της Δύσης (που αντιπαραβάλλει την «ελευθερία και την αυτοδιάθεση του ατόμου»).

Αφορμή για το τελευταίο επεισόδιο στον μουσικό «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ Ανατολής και Δύσης υπήρξε η συμμετοχή στον διαγωνισμό του 26χρονου Τόμας Νόιβιρτ που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία. Ο Τόμας υποδύεται στη σκηνή την ανδρόγυνη drag περσόνα της Conchita Wurst που λατρεύει τις τουαλέτες και το μακιγιάζ, χωρίς όμως να αποχωρίζεται την ανδρική της τριχοφυΐα. Η συμμετοχή της Conchita προκάλεσε τα χλευαστικά σχόλια του εκπροσώπου της Αρμενίας Aram MP3 που θεωρείται φαβορί για τη διεκδίκηση του φετινού τίτλου από τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες του μπλογκ GayArmenia, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης o 30χρονος δημοφιλής κωμικός δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει τη Conchita να αποφασίσει αν είναι γυναίκα ή άντρας. Για την παρουσία του στην ίδια σκηνή μαζί της, υποστήριξε ότι θα τον κάνει να αισθανθεί το ίδιο άβολα όπως όταν πλησιάζει με το αυτοκίνητό του το κεντρικό πάρκο του Ερεβάν, γνωστό στέκι συνάντησης των ομοφυλόφιλων της περιοχής («πατάω το γκάζι και φεύγω γρήγορα»). Κατέληξε λέγοντας ότι δεν τον νοιάζει αν ο κόσμος έχει προχωρήσει ή όχι, αφού για τον ίδιο τέτοια ζητήματα παραμένουν απαράδεκτα...

Με δεδομένη τη δημοφιλία του διαγωνισμού στον γκέι πληθυσμό της Ευρώπης, οι δηλώσεις αυτές αναμεταδόθηκαν σε χρόνο μηδέν προκαλώντας αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή οι αρμένιοι φαν του Aram δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε outing του μπλόγκερ που έκανε τις αποκαλύψεις, κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με το BBC. Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι η Αγγλία θα προτιμούσε να διοργανώσει εκείνη τον διαγωνισμό που γιορτάζει την εξηκοστή του επέτειο το 2015. Όπως επίσης και ότι μία νίκη στην Κοπεγχάγη τον Μάιο αποτελεί «εθνική υπόθεση» για την Αρμενία, τρία χρόνια μετά τη μουσική επικράτηση του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν που αποτελεί τον νούμερο ένα άσπονδο εχθρό της. Κάτι αντίστοιχο με τον «γιουροβιζιονικό πυρετό» που κατέλαβε την Ελλάδα μετά τη νίκη της Τουρκίας το 2003...

Ταυτόχρονα, δεν είναι μυστικό ότι η Αρμενία αποτελεί κράτος-πελάτη της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου: Τα σύνορά της με την Τουρκία φυλάσσονται ακόμα και σήμερα από τον ρώσικο στρατό, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τόσο στενές που η Αρμενία σκέφτεται κι αυτή να επιβάλλει νόμο που θα φιμώνει τους ομοφυλόφιλους όπως συμβαίνει ήδη στη Ρωσία. Θα έχει λοιπόν πρόσθετο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως θα επηρεάσει τη βαθμολογία των διάφορων χωρών κατά τη διάρκεια του τελικού στις 10 Μαΐου η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα αλλά και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων...

Από αυτούς τους στυγνούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς αναλαμβάνει να μας προσγειώσει η Conchita Wurst με την αφοπλιστική της απάντηση στα φοβικά σχόλια του αρμένιου συναδέλφου της: «Μάλλον αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να με παντρευτεί;» αναρωτήθηκε ο αυστριακός καλλιτέχνης που επινόησε την περσόνα της «γυναίκας με το μούσι» σαν ένα σχόλιο σχετικά με την ανοχή της κοινωνίας απέναντι στο διαφορετικό. Και συνεχίζει: «Ο Aram νομίζει ότι θέλω να είμαι γυναίκα. Αγάπη μου, στη σκηνή είμαι ένα σκληρά εργαζόμενο κορίτσι και στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι ένας τεμπέλης νεαρός άντρας. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα με αυτό, ευχαρίστως να στο εξηγήσω. Κι αν κρίνω απ' τα ομοφοβικά σου σχόλια, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αυτή την κουβέντα!».

Σε μας δεν μένει παρά να απολαύσουμε τις φετινές συμμετοχές των δύο καλλιτεχνών. Ξεκινώντας από τον Aram MP3 που φαίνεται να προτιμάει τους σύγχρονους ρυθμούς του dubstep από τα παραδοσιακά έθνικ ακούσματα που μας έχει συνηθίσει η Αρμενία. Δείτε το βίντεο εδώ.

Όσο για την Conchita Wurst, μας εντυπωσιάζει όχι μόνο με την εξωτερική της εμφάνιση αλλά και με τις φωνητικές της δυνατότητες σε ένα τραγούδι που μοιάζει να έχει βγει κατευθείαν από σάουντρακ ταινίας του Τζέιμς Μποντ...Δείτε το βίντεο εδώ.