.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΡΩΣΙΑ: Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

russia1

Με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

 

Πριν δύο μήνες, η οργάνωση World Press Photo που κάθε χρόνο βραβεύει το καλύτερο φωτορεπορτάζ της χρονιάς επέλεξε για το 2014 τη φωτογραφία του δανού Μαντς Νίσεν που βλέπετε επάνω. Ο 35χρονος φωτογράφος της εφημερίδας Politiken απαθανάτισε τον τρυφερό εναγκαλισμό του 21χρονου Τζον και του 25χρονου Άλεξ, ενός γκέι ζευγαριού από την Αγία Πετρούπολη, μέσα σε ένα μισοσκότεινο δωμάτιο. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή πρόκειται για μία «διαχρονική και εμβληματική φωτογραφία που συνδυάζει την αισθητική με την ανθρωπιά, βάζοντας ψηλά τον πήχη του επαγγελματισμού στη δουλειά του φωτορεπόρτερ.»

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μέρος ενός μεγαλύτερου φωτογραφικού ρεπορτάζ με τίτλο «Ομοφοβία στη Ρωσία» την οποία ο Νίσεν εμπνεύστηκε όταν υπήρξε ο ίδιος μάρτυρας μιας ομοφοβικής επίθεσης στη χώρα. Μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουνίου του 2013, ο 23χρονος Πάβελ δέχτηκε επίθεση με γροθιές στο πρόσωπο από έναν χούλιγκαν που τον είχε δει να αποχαιρετά τον δεσμό του με ένα φιλί και άρχισε να ουρλιάζει και να κινείται απειλητικά προς το μέρος του. «Αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις μέρες μας. Να χτυπάει και να φτύνει μπροστά στα μάτια μου ένα τόσο ευγενικό και ντροπαλό αγόρι όπως τον Πάβελ επειδή του αρέσουν οι άντρες και όχι οι γυναίκες. Συνειδητοποίησα πως έπρεπε να κάνω κάτι. Με αυτή τη δουλειά προσπαθώ να κάνω τον κόσμο να καταλάβει τι σημαίνει να βιώνεις έναν απαγορευμένο έρωτα στη Ρωσία σήμερα.»

russia2

Ο Τζον και ο Άλεξ σε ακόμα μία τρυφερή στιγμή

russia3
Ο νεαρός Κίρι μαζί με φίλους προσπαθεί να προστατευτεί πίσω από τις γραμμές των αστυνομικών μετά από επίθεση με πέτρες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του απαγορευμένου Pride στις 29.6.2013 στην Αγία Πετρούπολη. Μία μέρα αργότερα ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε τη νομοθεσία που απαγορεύει οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση των ομοφυλόφιλων σε ρωσικό έδαφος.

MNN01240RUS

Νεαροί εθνικιστές με καπέλα κοζάκων και μαστίγια στα χέρια φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια του Pride στην Αγία Πετρούπολη λίγο πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια.

russia5

Ομάδα χούλιγκαν επιτίθεται σε λεωφορείο με ΛΟΑΔ ακτιβιστές.

russia6

Ο 27χρονος Ντιμίτρι έχασε το αριστερό του μάτι κατά τη διάρκεια επίθεσης τριών ανδρών που εισέβαλαν οπλισμένοι με ρόπαλα σε μια ιδιωτική συγκέντρωση ομοφυλόφιλων στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ντιμίτρι χτυπήθηκε με αεροβόλο στο μάτι. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ.

russia7

Η 33χρονη Λάντα και η 31χρονη Ιρίνα ταΐζουν τα τρία παιδιά τους. Πολλές παραθρησκευτικές και εθνικιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως το επόμενο μέτρο καταστολής θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση των παιδιών που μεγαλώνουν με ζευγάρια του ίδιου φύλου...

russia8

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας» και διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον ελεύθερο χρόνο του, ο Βιτάλι Μιλόνοφ είναι ο πλέον επιφανής πολέμιος των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η νομοθεσία που απαγορεύει τις γκέι εκδηλώσεις υπήρξε δική του έμπνευση.
 
MNN01247RUS

Η 28χρονη Γιάννα εμφανίζεται στο δικαστήριο μετά τη σύλληψή της κατά τη διάρκεια του Pride. «H νομοθεσία είναι απαίσια αλλά, χάρη σε αυτήν, πολλοί άνθρωποι που δεν θα το έκαναν πριν άρχισαν να εκδηλώνονται» δηλώνει η ίδια.

MNN01227RUS

Ο Γιαροσλάβ και ο Ντιμίτρι ποζάρουν αψηφώντας την ομοφοβική νομοθεσία. H στοχοποίηση των ομοφυλόφιλων από το ρωσικό καθεστώς με σκοπό να οξυνθούν τα αντι-δυτικά αισθήματα του πληθυσμού, έχει αυξήσει την εχθρότητα της κοινής γνώμης εναντίον τους. Σε μία πρόσφατη έρευνα του Associated Press to 51% των ρώσων δηλώνει πως δεν θέλει γκέι γείτονες, ποσοστό αυξημένο κατά 13 μονάδες σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Το 63% δηλώνει πως η κοινωνία δεν πρέπει να αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους.

russia11

Αστυνομικοί των ΜΑΤ παρακολουθούν πολύχρωμα μπαλόνια που ελευθέρωσαν στον ουρανό ακτιβιστές, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να σημαδέψουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας στην Αγία Πετρούπολη.

russia12

Ο Γιαροσλάβ φιλάει τον Ντιμίτρι στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης όπου πέντε ομόφυλα ζευγάρια υπέβαλλαν επίσημο αίτημα για την έκδοση αδειών γάμου. Οι υπάλληλοι απάντησαν διαβάζοντάς τους τον αστικό κώδικα που ορίζει ότι γάμος είναι «η ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας».

russia13

Ο 27χρονος Ρουσλάν, χορευτής στην Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου, φωτογραφίζεται στο κλαμπ Central Station της Μόσχας. Ο Ρουσλάν ήταν παντρεμένος με γυναίκα για πέντε χρόνια και «βγήκε από την ντουλάπα» μετά το διαζύγιό τους. Το συγκεκριμένο κλαμπ έχει δεχτεί πέντε βίαιες επιθέσεις από συμμορίες χούλιγκαν μετά την ψήφιση της ομοφοβικής νομοθεσίας.

MNN01255RUS

H Νάταλι συναντάει τη σύντροφό της Λουντμίλα μετά τη δουλειά στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης.


Μετά λοιπόν και τις πρόσφατες δηλώσεις
του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι έθεσε ο ίδιος προσωπικά το ζήτημα της στοχοποίησης των ομοφυλόφιλων από το ρώσικο καθεστώς κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στο περιθώριο της συνάντησης του G-20, ας ελπίσουμε ότι κάτι ανάλογο θα πράξει και ο δικός μας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας την Τετάρτη...

 


* Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φωτογράφου Mads Nissen εδώ
Και ένα παλιότερο σχετικό άρθρο:
Η σιωπή του Παπούλια και ο Πούτιν