.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΟΒΙΚΩΝ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά σχόλια.]

ronaldo



Η κερκίδα βάζει στο μάτι τον πορτογάλο σταρ

Κριστιάνο π**σταρά, γύρνα πίσω στο Μαρόκο». Με αυτά τα συνθήματα επέλεξαν να αμαυρώσουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ το προπερασμένο σαββατοκύριακο, κατά την έναρξη του αγώνα με τους αιώνιους αντιπάλους τους από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο στόχαστρο των συνθημάτων στο στάδιο Camp Nou της Βαρκελώνης δεν ήταν άλλος από τον αρχηγό της Ρεάλ Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος περιορίστηκε να κουνήσει το κεφάλι του απογοητευμένος. Ο πορτογάλος επιθετικός βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο φημολογίας γύρω από την προσωπική του ζωή. Φημολογία η οποία διακινείται με έντονα φοβικό άρωμα μέσω του λαϊκού τύπου και του διαδικτύου.

Η φημολογία έγινε εντονότερη στις αρχές του έτους όταν ο ίδιος ο Ρονάλντο δημοσίευσε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται να διασκεδάζει με τον μαροκινό κικμπόξερ Μπαντρ Χάρι. Παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες συνοδεύονται από χαλαρά και περιπαικτικά σχόλια (στην πρώτη γράφει «μόλις παντρευτήκαμε!» ενώ ο φίλος του τον σηκώνει στην αγκαλιά του), ο μύλος των φαρμακερών σχολίων δεν άργησε να πάρει μπρος. Πανελίστες σε γαλλική αθλητική εκπομπή μίλησαν ανοιχτά για ερωτική σχέση μεταξύ των δύο αντρών η οποία ευθύνεται για τις κακές επιδόσεις του Ρονάλντο στα γήπεδα την τελευταία σεζόν. Σύμφωνα δε με τον αγγλικό τύπο, ο Ρονάλντο πετάει κάθε μέρα μετά την προπόνηση με το προσωπικό του λίαρ-τζετ στο Μαρόκο για να δει τον φίλο του, πράγμα που του απαγόρευσε ο προπονητής της Ρεάλ καθώς θεωρεί ότι... επηρεάζει την απόδοσή του!

Ο ίδιος ο Ρονάλντο και η ομάδα του αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για τα ομοφοβικά συνθήματα που ακούστηκαν στη Βαρκελώνη, ενώ ούτε ο διαιτητής του αγώνα συμπεριέλαβε το περιστατικό στο φύλλο αγώνα. Η σιωπή τους είχε σαν αποτέλεσμα την παρέμβαση ισπανικής οργάνωσης κατά της ομοφοβίας η οποία πίεσε και τελικά πέτυχε να υποβληθεί από την ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επίσημη έκθεση για το περιστατικό στην Αρχή κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η οργάνωση επισημαίνει πως, σε αντίθεση με τα περιστατικά ρατσιστικού χαρακτήρα, ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχει τιμωρηθεί ισπανική ομάδα για ομοφοβικά συνθήματα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτά αποτελούν πλέον την πιο διαδεδομένη μορφή ταπείνωσης και μείωσης αντιπάλων παικτών και διαιτητών. Η οργάνωση αναφέρει τις περιπτώσεις τριών άλλων παικτών που είχαν μπει στο στόχαστρο της κερκίδας εξαιτίας φημών για την προσωπική τους ζωή χωρίς οι αρχές να λάβουν κανένα μέτρο. Αλλά και ενός 21χρονου ανοιχτά γκέι διαιτητή ο οποίος μάλιστα δέχτηκε επίσημη επίπληξη όταν αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί...

Από ό,τι φαίνεται ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέλεξε να απαντήσει στα συνθήματα όχι με κάποια δήλωση αλλά εντός του αγωνιστικού χώρου, πετυχαίνοντας το δεύτερο τέρμα που χάρισε τη νίκη στη Ρεάλ και τερματίζοντας έτσι το σερί των 39 συνεχόμενων νικών που απολάμβανε μέχρι τότε η Μπαρτσελόνα στην ισπανική Πρεμιέρα Ντιβιζιόν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φρόντισε μετά το τέλος του αγώνα να ποζάρει από τα αποδυτήρια φορώντας μόνο ένα λευκό σλιπάκι, επιδεικνύοντας κατά την προσφιλή του συνήθεια τους κοιλιακούς του που θυμίζουν φιγούρα των Action Men.

Αυτή ακριβώς η δημόσια εικόνα του που τον κάνει τόσο δημοφιλή στους διαφημιστές εσωρούχων και άλλων ανδρικών ειδών, είναι που έχει βάλει τον Ρονάλντο στο στόχαστρο διαφόρων καλοθελητών στον «macho» χώρο του ποδοσφαίρου. Αλλά και του βρετανικού λαϊκού τύπου που, από τον καιρό που έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν παύει να τον στολίζει ως «αρχι-μετροσέξουαλ» επισημαίνοντας τα κολλητά σορτσάκια του, τα βγαλμένα φρύδια του και το μονίμως αποτριχωμένο και άψογα μαυρισμένο κορμί του. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, δεν πρόκειται να κάνει τατουάζ, αφού επιθυμεί να δίνει αίμα αρκετές φορές τον χρόνο. Σχετικά με τη φημολογία γύρω από το άτομό του του έχει περιοριστεί να δηλώσει «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη σεξουαλικότητά μου, είμαι μια χαρά», ενώ πριν 6 χρόνια χαιρέτισε την απόφαση της Πορτογαλίας να θεσπίσει τον γάμο ομοφύλων, δηλώνοντας πως «πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές όλων των ανθρώπων». Στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορα φωτομοντέλα όπως η Τζέμα Άτκινσον και η Ιρίνα Σάικ, ενώ έχει έναν 6χρονο γιο του οποίου κατέχει την πλήρη κηδεμονία χωρίς να έχει αποκαλύψει ποτέ ποια είναι η μητέρα του.

Τηρουμένων των αναλογιών, η περίπτωση Ρονάλντο θυμίζει αρκετά όσα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα με τον Απόστολο Γκλέτσο. Εννοείται πως, σε αντίθεση με τον Απόστολο, ο Κριστιάνο δεν προέβη σε κάποια δημόσια αποκάλυψη που να επιβεβαιώνει τις διάφορες φήμες, ούτε χρησιμοποίησε το προσωπικό του παράδειγμα για να στηλιτεύσει την ομοφοβική στάση των συμπολιτών του όπως έκανε -προς τιμήν του και πληρώνοντας προσωπικό κόστος- ο δήμαρχος Στυλίδας. Όμως και στην περίπτωση του Ρονάλντο, η χαλαρή και άνετη στάση που επιδεικνύει απέναντι στις φημολογίες έχει σαν αποτέλεσμα να μην κοπάζουν αλλά αντίθετα να οργιάζουν τα φαρμακερά σχόλια και οι δημόσιες προσβολές σε βάρος του από όλους εκείνους που επιθυμούν να τον ρίξουν από το βάθρο του. Μια κατάσταση που θα συνεχίζεται όσο οι αρχές του αθλήματος δεν επεμβαίνουν. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η FIFA επέβαλλε για πρώτη φορά πρόστιμα σε πέντε εθνικές ομάδες από τη Λατινική Αμερική για τα ομοφοβικά σχόλια που ακούστηκαν από οπαδούς τους σε διεθνή ματς. Να δούμε πότε θα ακολουθήσουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες...